Seminari “Poesia, traducció de llengües minoritzades i gènere”

Dia 14 de desembre de 2022 tendrà lloc, a Ca n’Oleo, el seminari “Poesia, traducció de llengües minoritzades i gènere”, a càrrec de Christopher Whyte, Noèlia Diaz-Vicedo i Fruela Fernández. PROGRAMA (16.30 – 19h) 16.30 – 17h Lectura de traduccions per part dels estudiants 17 – 18h Debat taula rodona. Modera: Caterina Calafat 18 – … Continua llegint «Seminari “Poesia, traducció de llengües minoritzades i gènere”»
“A l’entorn de les lletres”: en memòria del professor Joan Alegret

24 de novembre de 2022, 14:00. Inauguració de la placa de la sala Joan Alegret i lliurament de l’Ajut Joan Alegret d’Iniciació a la Recerca per a alumnes de màster, que ha obtingut Josep Nicolau Perelló (accèssit: Sandra Cazalla Ramon).
Jornada acadèmica sobre Maria Antònia Oliver

Dissabte 26 de novembre de 2022 Catalina Mir participa a la jornada acadèmica sobre l’obra de Maria Antònia Oliver organitzada per la Fundació Mallorca Literària, en una conversa amb Rosa Cursach titulada “Lònia Guiu, en clau feminista”. Podeu consultar el programa del monogràfic clicant en aquest enllaç.
“Lectures arqueològiques i arxius en construcció”, sessió a càrrec de Max Hidalgo

Dijous 17 de novembre de 2022 Max Hidalgo Nácher durà a terme la conferència oberta “Lectures arqueològiques i arxius en construcció” en el marc de l’assignatura Competència Literària: Bases Teòriques i Mètodes d’Investigació, del Màster en Competència Lingüística i Literària, impartida per la doctora Marta Puxan. La sessió tendrà lloc a les 18 h, a … Continua llegint «“Lectures arqueològiques i arxius en construcció”, sessió a càrrec de Max Hidalgo»
Lectura de poemes de Noèlia Díaz-Vicedo

9 de novembre de 2022. Lectura de poemes de Noèlia Díaz-Vicedo a S’Oli 13, dins el cicle de sessions de poesia organitzades per Àngel Terron i el col·lectiu Fil de Pua. Podcast de l’entrevista de N. Díaz-Vicedo al programa radiofònic Matinal Bon dia d’Ona Mediterrània: https://www.ivoox.com/bon-dia-11-11-2022-10-05h-a-11h-audios-mp3_rf_96217501_1.html
Homenatge a Joan Veny

23 de novembre de 2022, Can Alcover, 19 h. Acte d’homenatge al professor Joan Veny, doctor honoris causa per la UIB, organitzat per l’Obra Cultural Balear en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans, el GRESIB i el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General. Amb la participació d’Antònia Sitjar (OCB de Campos), Jaume Corbera i Maria … Continua llegint «Homenatge a Joan Veny»
Jornada Costa i Llobera

18 de novembre de 2022. Jornada Costa i Llobera, coordinada pel professor Pere Rosselló Bover. Ponents: Joan Mas i Vives, Damià Pons, Carme Bosch, Gabriel de la S. T. Sampol, Maria Antònia Perelló i Nicolau Dols. Amb la col·laboració dels alumnes del Grau de Llengua i Literatura Catalanes. Més informació
Sessió docent del professor Max Hidalgo Nácher

17 de novembre de 2022, 18:00. Sessió docent del professor Max Hidalgo Nácher (Universitat de Barcelona-École Normale Supérieure) sobre el treball literari als arxius, en el marc del Màster de Competència Lingüística i Literària. Activitat organitzada per la professora Marta Puxan.
Participació d’investigadors del Departament de Filologia Catalana de la UIB al congrés de l’Anglo-Catalan Society

4-6 de novembre de 2022. Diversos professors i investigadors predoctorals del Departament de Filologia Catalana (Pere Garau, Aina Gomis, Mercè Picornell, Mireia Pocoví, Margalida Pons, Laura Torres) han presentat comunicacions al congrés anual de l’Anglo-Catalan Society a la Universitat Jaume I de Castelló. Programa del congrés
Jornada acadèmica sobre Antònia Vicens

Dissabte 5 de novembre de 2022. Maria Palmer Clar participa, amb Lluïsa Julià i Maria Antònia Massanet, a la taula rodona “Cures, afectes i violències en l’obra d’Antònia Vicens”, en el marc de la jornada acadèmica que la Fundació Mallorca Literària dedica a l’autora. Programa de l’activitat
Presentació d’Inèdits dels anys 70 de J. M. Calleja

Dimarts 8 de novembre de 2022. Ca n’Oleo (Palma). Presentació de la capsa de poemes visuals Inèdits dels anys 70, del poeta visual i performer J. M. Calleja, publicada per Edicions Sa Soll. Amb la participació de l’autor (vegeu-ne la pàgina web aquí), Victòria Parra (investigadora i estudiosa de la poesia de Calleja i autora … Continua llegint «Presentació d’Inèdits dels anys 70 de J. M. Calleja»
Seminari Narrativa i catarsi

Dimarts 8 de novembre de 2022, 11:00, Edifici Ramon Llull, Campus de la UIB. Seminari “Narrativa i catarsi”, a càrrec de Caterina Aguiló. Sessió oberta de l’assignatura Introducció als Estudis Literaris (comuna als graus d’Estudis Anglesos, Llengua i Literatura Catalanes, Llengua i Literatura Espanyoles, Filosofia, Història de l’Art i Història). Activitat gratuïta organitzada per la … Continua llegint «Seminari Narrativa i catarsi»
Participació en el Simposi Guillem Viladot

27 d’octubre de 2022. Margalida Pons participa en el Simposi Guillem Viladot, organitzat per la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida i la Fundació Guillem Viladot, amb la ponència “El soroll visual en la poesia de Guillem Viladot”. Programa Pàgina web
Jornada d’estudi Joan Fuster

20 d’octubre de 2022, Sala de Graus de l’edifici Ramon Llull (campus de la UIB). En el marc de l’Any Joan Fuster, la jornada d’estudi Joan Fuster aborda diferents facetes de l’obra d’aquest intel·lectual i escriptor: des dels aspectes lingüístics i sociolingüístics fins a l’escriptura literària (assaig, dietaris, aforismes) i la història de la cultura, … Continua llegint «Jornada d’estudi Joan Fuster»
Seminari “Estudis catalans i perspectives afectives”, Universitat de Poznán

13-14 d’octubre de 2022, UNIWERSYTET IM. ADAMA MICKIEWICZA W POZNANIU. Seminari vinculat al projecte La poesia catalana contemporània des de la perspectiva dels estudis afectius (Ministerio de Ciencia e Innovación PID2019-105083GB-I00 / AEI / 10.13039/501100011033), amb el suport de l’Institut Ramon Llull. L’activitat, dividida en dues jornades, proposa noves mirades sobre la cultura catalana contemporània basades en … Continua llegint «Seminari “Estudis catalans i perspectives afectives”, Universitat de Poznán»
Retaule de monstres

7 d’octubre de 2022. Can Campaner (Palma). Presentació de “Retaule de monstres”, un conjunt de textos dramatitzats del col·lectiu La Forma dels Somnis (alumnes del Grau de Llengua i Literatura Catalanes de la UIB, coordinats per Mercè Picornell), professionals i usuaris de l’Hospital de dia de Salut Mental de l’Hospital d’Inca, i l’associació La Nostra … Continua llegint «Retaule de monstres»
Taller “El poble actua”

4 d’octubre de 2022, 17:00. Aula Multiusos de l’edifici Ramon Llull, Campus de la UIB i en línia. Taller “El poble actua. De la vora del foc a la plaça major”, impartit per Joan Lorenzo i Carcasó. L’activitat, coordinada per la professora Lenke Kovács, és una sessió oberta de l’assignatura Teatre Català Contemporani: el Text … Continua llegint «Taller “El poble actua”»
Elga Cremades i Isabel Crespí a la Nit Europea de la Recerca

30 de setembre de 2022, Parc de les Estacions, Palma. Les professores Elga Cremades i Isabel Crespí, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, van participar a la Nit Europea de la Recerca amb una explicació de les seves investigacions i projectes. Informació sobre el programa
Seminari “Contra el dolor”

3 d’octubre de 2022, 17:00 h, aula 15 de l’edifici Sa Riera (Palma). Seminari “Contra el dolor: cómo trascender los abismos a partir del teatro”, impartit per la investigadora Alma García. Presencial i en línia. Alma García és filòloga, dramaturga i actriu. Ha estudiat Filologia Hispània a la Universitat de València i és graduada en … Continua llegint «Seminari “Contra el dolor”»
Seminari “El doblatge als territoris de parla catalana”

29 de setembre de 2022, 19:00 h, edifici Ramon Llull, presencialment i en línia. Frederic Chaume (Universitat Jaume I) impartirà el seminari “El doblatge als territoris de parla catalana”. Activitat organitzada pel Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC). Informació del seminari en aquest enllaç. Notícia al diari DBalears. Accés al vídeo del seminari … Continua llegint «Seminari “El doblatge als territoris de parla catalana”»
Seminaris virtuals del GRESIB, curs 2022-23

Seminaris virtuals del Grup de Recerca en Sociolingüística de les Illes Balears per al curs 2022-23, amb la participació de Catalina Amengual, David Ginebra, Christopher Little, Natxo Sorolla, Elga Cremades, Daniel Ruiz, Maria Mazzoli, Ares Llop, Francesc Torres-Tamarit & Teresa Cabré i Isabel Crespí. Tots els esdeveniments són en línia i no cal inscripció prèvia. … Continua llegint «Seminaris virtuals del GRESIB, curs 2022-23»
Seminari “Contra el dolor: cómo transcender los abismos a partir del teatro”, a càrrec d’Alma García
Dilluns 3 d’octubre de 2022, de les 17 h a les 19 h, tindrà lloc el seminari “Contra el dolor: cómo trascender los abismos a partir del teatro”, impartit per la investigadora Alma García. La sessió es farà a l’Edifici de Sa Riera, a l’aula 15 (primer pis). També s’hi podrà accedir en línia a … Continua llegint «Seminari “Contra el dolor: cómo transcender los abismos a partir del teatro”, a càrrec d’Alma García»
Lliçó inaugural del curs 2022-23 a càrrec de Margalida Pons

Margalida Pons imparteix la lliçó inaugural del curs 2022-23 amb el títol “Poesia i ciència: la passió d’un encontre”. Dates: -9 de setembre a les 12 h a la sala d’actes de Son Lledó (campus universitari) a Palma. -15 de setembre a les 12 h a la Seu d’Eivissa i Formentera, antic edifici de Comandància. … Continua llegint «Lliçó inaugural del curs 2022-23 a càrrec de Margalida Pons»
Estada de recerca d’Alma García

Alma García farà una estada de recerca amb el grup LiCETC entre el setembre i l’octubre de 2022, i el 3 d’octubre impartirà el seminari “Contra el dolor: cómo transcender los abismos a partir del teatro”. Alma és filòloga, dramaturga i actriu. Ha estudiat Filologia Hispànica a la Universitat de València i és graduada en … Continua llegint «Estada de recerca d’Alma García»
Estada de recerca d’Alma García

Alma García farà una estada de recerca amb el grup LiCETC entre el setembre i l’octubre de 2022, i el 3 d’octubre impartirà el seminari “Contra el dolor: cómo transcender los abismos a partir del teatro”. Alma és filòloga, dramaturga i actriu. Ha estudiat Filologia Hispànica a la Universitat de València i és graduada en … Continua llegint «Estada de recerca d’Alma García»
Presentació del MCLL

Dia 14 de setembre entre les 18:00 i 19:00 h. anteriors alumnes del MCLL ens explicaran la seva experiència: “Per què m’ha servit el Màster en Competència Lingüística i Literària? Camins i Oportunitats”. Exposen: Aina Gomis. “Els estudis afectius, un ventall de possibilitats i una aposta sòlida per a obrir-se camí en la carrera acadèmica”. Aina … Continua llegint «Presentació del MCLL»
Guillem Colom i Pilar Arnau participen al Seminari permanent d’estudis de literatura catalana contemporània 2022, que organitza la UOC
Avui, 13 de setembre, Guillem Colom-Montero inaugura el Seminari permanent d’estudis de literatura catalana contemporània del grup LiCMES amb seu a la UOC amb la proposta “Respostes literàries i culturals al sobreturisme a Mallorca (2011-2022). L’última sessió del seminari serà dia 22 de novembre amb la proposta de Pilar Arnau, “La immigració internacional en la … Continua llegint «Guillem Colom i Pilar Arnau participen al Seminari permanent d’estudis de literatura catalana contemporània 2022, que organitza la UOC»
VI Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: El Doblatge als Territoris de Parla Catalana
El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC), juntament amb el Màster en Competència Lingüística i Literària, va organitzar el VI Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: El Doblatge als Territoris de Parla Catalana, gràcies al suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística. L’objectiu principal d’aquest … Continua llegint «VI Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: El Doblatge als Territoris de Parla Catalana»
La UIB, pròxima seu del XIX Congrés Internacional ALEPH (Asociación de Jóvenes Investigadores de la Literatura Hispánica)
L’assemblea de socis d’ALEPH (Asociación de Jóvenes Investigadores de la Literatura Hispánica) ha votat la UIB com a pròxima seu del seu congrés, que se celebrarà el 2023. La candidatura ha estat presentada per Míriam Gómez Vegas (UIB, membre de LiCETC i investigadora predoctoral FPI) i Manuela Palazuelos (UAB), que s’encarregaran de la direcció del … Continua llegint «La UIB, pròxima seu del XIX Congrés Internacional ALEPH (Asociación de Jóvenes Investigadores de la Literatura Hispánica)»
Participació de Míriam Gómez Vegas al XVIII Congreso Internacional ALEPH a Cambridge
22-25 d’agost de 2022. XVIII Congrés Internacional ALEPH al Queen’s College de la Universitat de Cambridge. Míriam Gómez Vegas hi presenta la comunicació “Atravesar el hiato entre [el] cuerpo y la pantalla: cuerpo y entorno digital en Patchwork de Pablo Velasco”. Més informació en aquest enllaç.
Entrevista a Mireia Pocoví sobre el procés de censura a L’adolescent de sal de Biel Mesquida

Clara Ferrer entrevista Mireia Pocoví, que ha estudiat al seu treball de fi de màster el procés de censura de la novel·la de Biel Mesquida ‘L’adolescent de sal’. El TFM ha comptat amb la tutoria de Margalida Pons i amb l’acompanyament de Biel Mesquida. Es pot llegir l’entrevista completa aquí.
Entrevista a Mireia Pocoví
Clara Ferrer entrevista Mireia Pocoví, que ha estudiat al seu treball de fi de màster el procés de censura de la novel·la de Biel Mesquida ‘L’adolescent de sal’. El TFM ha comptat amb la tutoria de Margalida Pons i amb l’acompanyament de Biel Mesquida. Es pot llegir l’entrevista completa aquí.
Maria Palmer Clar, premi a una comunicació predoctoral

Maria Palmer Clar ha obtingut el premi al millor assaig presentat per un estudiant de doctorat al 18è col·loqui de la North American Catalan Society (Universitat de Massachusetts Amherst, 15 al 17 d’abril de 2022) per la comunicació “Tristesa assassina: una anàlisi de la relació entre afecte i violència”, un estudi de la novel·la Ànima … Continua llegint «Maria Palmer Clar, premi a una comunicació predoctoral»
«Entre veure i creure hi és tot»

Com són els monstres que imagina el món contemporani? Què comparteixen, amb nosaltres? Ens fan por o ens desperten compassió? Saben que són monstres? Els necessitam? Algunes d’aquestes preguntes són les que es planteja Entre veure i creure hi és tot, part d’un projecte col·laboratiu duit a terme durant el curs 2021-22 en el marc del … Continua llegint ««Entre veure i creure hi és tot»»
V Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: Els Llibres d’Estil

Presentació El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC), amb el suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística, organitzà el V Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: Els llibres d’Estil. L’objectiu principal d’aquest seminari fou reflexionar a l’entorn dels llibres d’estil en els mitjans de … Continua llegint «V Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: Els Llibres d’Estil»
II Encontro Investigador sobre Poesia Galega Atual
7 de juliol de 2022. Faculdade de Filologia, Universidade da Corunha. Encontre investigador organitzat pel grup de recerca Illa de la UDC. Amb la participació d’Isaac Lourido, Teresa López, Burghard Baltrusch, Arturo Casas, Lucía Cernadas, Roberto Samartim i, per part de LiCETC, Margalida Pons. .Més informació en aquest enllaç.
XIXè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

29 i 30 de juny, i 1 i 2 de juliol. A la Universitat de Vic. Dolors Perarnau, Laura Torres Bauzà, Maria Palmer Clar i Margalida Pons participen al XIXè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Més informació sobre el col·loqui i les diferents comunicacions aquí.
Marta Puxan Oliva obté un projecte ERC

Marta Puxan-Oliva ha obtingut un projecte europeu en la convocatòria ERC Consolidator Grants, dedicada a finançar propostes ambicioses i de caràcter innovador en qualsevol camp de l’àmbit científic. El projecte, titulat Ocean Crime Narratives, pretén analitzar —amb un enfocament pluridisciplinari que combina, entre altres camps del saber, l’oceanografia, la criminologia verda i l’ecologia política— els … Continua llegint «Marta Puxan Oliva obté un projecte ERC»
En memòria de Maria-Antònia Oliver (Fira del Llibre)

1 de juny de 2022, 19h, Fira del Llibre de Palma. Acte en memòria de l’escriptora Maria-Antònia Oliver (1946-2022), organitzat per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, amb la participació de Sebastià Portell, Pilar Arnau, Carles Cortés, Montserrat Bayà i Margalida Pons, moderats per Toni-Lluís Reyes. Enllaç al programa de la Fira del llibre
Presentació del projecte Global Novel

17 de juny, de 12 a 13:30 h a l’aula 12 de l’Edifici Ramon Llull, a la Universitat de les Illes Balears. Marta Puxan Oliva, juntament amb Neus Rotger, presenta el projecte de recerca Global Novel. The Novel as Global Form. Poetic Challenges and Cross-Border Literary Circulation. A l’activitat es pot assistir tant de manera … Continua llegint «Presentació del projecte Global Novel»
Novela post-crisis

3-4 de juny de 2022. Mercè Picornell participa al seminari “Novela post-crisis en la España plurilingüe” (Universitat de Lund, Suècia) amb la ponència “Casa, umbral, calle: habitar la literatura catalana (y sus arrabales)”.
Simposio Internacional. La novela en el ámbito literario global
19 i 20 de maig. Al Centro Mediterráneo de la Universitat de Granada. Simposio Internacional. La novela en el ámbito literario global. Marta Puxan Oliva participa al Simposi.
IX Simposio Internacional de Hispanistas
19, 20 i 21 de maig. A la Universitat de Varsòvia. IX Simposio Internacional de Hispanistas, “Encuentros 2022”. Míriam Gómez hi participa el 20 de maig amb la ponència que titula «No tengo treinta años y ya estoy casi roto»: Afectos y cultura digital en la poesía milénial española. Per a més informació, aquest és … Continua llegint «IX Simposio Internacional de Hispanistas»
Seminari d’Ivan Lo Giudice

17 de maig de 2022. Sala de Reunions de l’edifici Ramon Llull, campus de la UIB. Seminari “Un acercamiento a Joan Estelrich desde los estudios de las culturas”, a càrrec de l’investigador predoctoral Ivan Lo Giudice (Università Ca’Foscari Venezia / Universitat Pompeu Fabra), que fa una estada de recerca a la Universitat de les Illes … Continua llegint «Seminari d’Ivan Lo Giudice»
VI Jornada LitCat de Grups de recerca

13 de maig de 2022: VI Jornada LitCat de Grups de Recerca “Literatura catalana contemporània: canvi i continuïtat”. És una trobada interuniversitària en la qual participaran catorze grups d’investigació. Enguany l’organitzen els grups LITERCAT (Literatura Catalana i Cultura dels segles XIX i XX) i LiCETC (Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius), amb el suport del … Continua llegint «VI Jornada LitCat de Grups de recerca»
Taller de introducción a la lingüística forense

Dimecres 5 de maig, de 18 a 20 hores. A càrrec de la Dra. Sheila Queralt (Laboratorio SQ-Lingüistas Forenses). En línia. Assistència lliure i gratuïta. El taller s’impartirà en castellà. Per apuntar-vos-hi, heu d’escriure a <elga.cremades@uib.cat>.
V Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (V CIAJILLC)

Pere Garau, Catalina Amengual i Maria Palmer Clar van participar a la V Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (V CIAJILLC) a la Universitat de Perpinyà Via Domícia (UPVD) els dies 21, 22 i 23 d’abril de 2022. Pere Garau va presentar la comunicació “La teoria de l’Optimitat aplicada a … Continua llegint «V Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes (V CIAJILLC)»
V Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes
Maria Palmer i Clar va presentar la comunicació “Tres aproximacions afectives a les matances”, una anàlisi d’Acorar, de Toni Gomila, de la part visual del videoclip “Cor Marró”, de Miquel Serra, i d’una selecció d’il·lustracions del fanzín “Boixar or die”, de Lluïsa Febrer, al Vè Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes … Continua llegint «V Congrés Internacional de l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes»
Potenciem l’oralitat en els cicles educatius

Presentació del web Oralitat i taula rodonaDimecres, 27 d’abril de 2022, a les 19 hAmb la participació de: Pilar Prieto i Ïo Valls (Universitat Pompeu Fabra), coordinadores del web, Imma Canal i Pere Mayans (Servei de Suports i Recursos Lingüístics del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya), Carme Jaume (cap del Servei de Normalització … Continua llegint «Potenciem l’oralitat en els cicles educatius»
Conferència amb Marina Porras

Dia 2 de maig, conferència «La folklorització de Guimerà» a càrrec de Marina Porras, crítica literària, llibretera i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra. L’activitat tindrà lloc a la Aula Multiusos de l’Edifici Ramon Llull a la UIB. Per a més informació, contactar amb Jesús Revelles.
Conversa amb l’escriptora Neus Canyelles
2 de maig de 2022, 11.00. Conversa amb l’escriptora Neus Canyelles, que dialogarà amb els alumnes de l’assignatura Tendències de la Literatura Catalana Actual sobre la novel·la Les millors vacances de la meva vida. Aula 14 de l’edifici Ramon Llull, campus de la UIB.
18è Col·loqui de la North American Catalan Society
Maria Palmer i Clar va presentar la comunicació “Tristesa assassina: una anàlisi de la relació entre afecte i violència”, un estudi de la novel·la Ànima de gos, d’Antònia Vicens, al 18è Col·loqui de la North American Catalan Society, que va celebrar-se a la Universitat de Massachusetts Amherst del 15 al 17 d’abril de 2022.
Conferència “Usos (y abusos) del monstruo postmoderno”

Dilluns, 11 d’abril de 10 a 11 hores, en el marc de l’assignatura de 4t del Grau de Llengua i Literatura Catalanes, 20722. Aproximacions Interdisciplinàries a la Literatura, i el projecte que duen a terme els seus alumnes, “La forma dels somnis”, tindrà lloc la conferència “Usos (y abusos) del monstruo postmoderno” a càrrec del Dr. … Continua llegint «Conferència “Usos (y abusos) del monstruo postmoderno”»
Interpretació del Plant de la Verge de Ramon Llull a càrrec de l’Escolania de Lluc

El Plant de la Verge, o en l’original lul·lià Desconhort de Nostra Dona, és una bellíssima composició poètica de trenta-dues estrofes alexandrines monorimes que Ramon Llull va compondre entre 1290 i 1294, probablement a Nàpols. Emmarcada en la tradició del planctus Mariae propi de la cristiandat medieval, s’hi narra la passió i mort de Crist, amb la veu de … Continua llegint «Interpretació del Plant de la Verge de Ramon Llull a càrrec de l’Escolania de Lluc»
Ramon Llull i Itàlia: viatges, relacions, lul·lisme. Congrés Internacional

«Fenit és aquest tractat en la ciutat de Nàpols en l’anyn de la encarnatió de mil e .cc.xc.iiij. en la vespra de pascha» En una de les estades de Llull a Itàlia, Ramon Llull acabava el llibre de Lo sisè seny, lo qual apelam affatus amb el colofó que ara dona nom a aquest congrés. El Congrés … Continua llegint «Ramon Llull i Itàlia: viatges, relacions, lul·lisme. Congrés Internacional»
Cicle de conferències: Sent els ocells?

L’Escola Municipal de Mallorquí ha presentat el cicle de conferències Sent els ocells? Quatre lectures atentes de Mercè Rodoreda, que ha comptat amb la participació de Maria Palmer Clar, Irene Zurrón, Catalina Mir i Llucia Serra. A més a més, el cicle es tancà amb una lectura dramatitzada a càrrec de Cesca Vadell i Alicia … Continua llegint «Cicle de conferències: Sent els ocells? »
IX edició d’Estudis Medievals. El món del Llibre a l’Època Medieval

Aquest seminari abordarà l’anàlisi, estudi i la interpretació del món del llibre i de la cultura llibresca durant l’edat mitjana i des d’una òptica interdisciplinària. En concret, l’ús i la funcionalitat dels llibres com a objectes, el contingut, la producció i ornamentació, els espais on es custodiaven i com s’ha avançat en la recerca sobre … Continua llegint «IX edició d’Estudis Medievals. El món del Llibre a l’Època Medieval»
Conferència de Marcel Pich

Dia 31 de març del 2022, a les 10, al Laboratori de Català de l’edifici Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears, tendrà lloc la conferència «Les neofestes a Mallorca. Entre la tradició i la modernitat», a càrrec de Marcel Pich i organitzada pel Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears.
Novena sessió del curs Llegim Llull “Mil proverbis (1302)”

A càrrec de: Francesc Tous, doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, amb una tesi titulada Les col·leccions de proverbis de Ramon Llull: estudi de conjunt i edició crítica dels ‘Mil proverbis’ i els ‘Proverbis d’ensenyament’. Des del 2009 és col·laborador del Centre de Documentació Ramon Llull. Ha participat en diversos projectes de recerca dirigits … Continua llegint «Novena sessió del curs Llegim Llull “Mil proverbis (1302)”»
Vuitena sessió del curs Llegim Llull “Medicina de pecat i la poètica lul·liana (1300)”

A càrrec de: Anna Fernàndez-Clot, doctora en Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes per la Universitat de Barcelona (2017). Investigadora postdoctoral al projecte “Ioculator seu Mimus. Performing Music and Poetry in Medieval Iberia”, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB. Membre del Centre de Documentació Ramon Llull i del Grup de Cultura i … Continua llegint «Vuitena sessió del curs Llegim Llull “Medicina de pecat i la poètica lul·liana (1300)”»
Seminari amb Isaias Fanlo
Dijous dia 7 d’abril de 2022 a les 18 h tindrà lloc el seminari “Espai, ciutat, cultura, normativitat i resistència: el cas dels terrats de cultura” amb Isaias Fanlo. La sessió serà en línia, podeu accedir a l’enllaç de Zoom mitjançant el QR que apareix al cartell. Aquesta activitat està vinculada a l’assignatura Pràctica … Continua llegint «Seminari amb Isaias Fanlo»
Seminari “Incitacions a la lectura”
Dia 24 de març de 2022 a les 18 h celebrarem el seminari “Incitacions a la lectura: dels clubs de lectors als bookstagrammers“, que comptarà amb la participació de Laura Dorado, Mar Rayó i Victòria Vicens. La sessió serà en línia i, si us hi voleu inscriure, ho podeu fer enviant un correu a: margalida.pons@uib.cat … Continua llegint «Seminari “Incitacions a la lectura”»
Setena sessió del curs Llegim Llull “Arbre de ciència: Arbre exemplifical (1295-1296)”

A càrrec de: Lola Badia, doctora en Filologia Romànica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1977), catedràtica i professora emèrita de literatura catalana a la Universitat de Barcelona (1983). Responsable del Grup de Recerca Consolidat de Literatura i Cultura Catalanes Medievals, directora del Centre de Documentació Ramon Llull de la Universitat de Barcelona i coordinadora, juntament amb … Continua llegint «Setena sessió del curs Llegim Llull “Arbre de ciència: Arbre exemplifical (1295-1296)”»
Simposi Internacional Joan Fuster
Del dia 28 de febrer al 2 de març, a la Universitat de València. Pere Rosselló participa al Simposi Internacional Joan Fuster amb la ponència titulada “Joan Fuster i els projectes literaris mallorquins durant la postguerra”. Per a més informació, accedeix a l’enllaç.
III setmana de les dones

De dia 7 a dia 10 de març de 2022 celebrarem la III setmana de les dones als estudis de llengua i literatura catalanes de la UIB. Seran uns dies d’aules obertes en què podeu assistir a les sessions del programa que us interessin. Encara que no totes les sessions s’hi relacionin, enguany dedicam aquesta … Continua llegint «III setmana de les dones»
Sisena sessió del curs Llegim Llull “Llibre de meravelles (1287-1289)”

A càrrec de: Eugènia Gisbert, doctora per la Universitat de Barcelona (2011) amb una edició crítica parcial del Llibre de meravelles de Ramon Llull. Membre del Centre de Documentació Ramon Llull i del Taller d’Anotació d’Obres de Ramon Llull, ha participat en diversos grups de recerca. Ha col·laborat en l’edició crítica dels Començaments de filosofia de Ramon Llull i en … Continua llegint «Sisena sessió del curs Llegim Llull “Llibre de meravelles (1287-1289)”»
Dolors Miquel: tradició i inconformisme
Margalida Pons participarà en el cicle “Dolors Miquel: tradició i inconformisme. Una poètica de la transformació” amb la ponència “L’imprevisible en la poesia darrera de Dolors Miquel“. L’acte començarà a les 9:30 h del dia 4 de març de 2022. Lloc: Institut d’Estudis Catalans (Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona). Coordinadors de la jornada: Òscar … Continua llegint «Dolors Miquel: tradició i inconformisme»
IV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació

22 de febrer de 2022 Presentació El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC), amb el suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística, organitza el IV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: La Subtitulació als Mitjans Audiovisuals. L’objectiu principal d’aquest seminari és reflexionar a l’entorn … Continua llegint «IV Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació»
Seminari PoAfEd: Violències

Dia 16 de febrer de 2022 Seminari del segon bloc temàtic del Grup de Treball Poesia, Afectes, Educació (PoAfEd), titulat “Violències”. Hi intervindran Aina Gomis i Maria Inès Garcia Juan. L’activitat es farà via Zoom i començarà a les 18:00 h. Més informació i inscripcions: l.torres@uib.cat
Cinquena sessió del curs Llegim Llull “Llibre del gentil (1274-1276)”

A càrrec de: Jordi Gayà, doctor en Teologia per la Universitat de Freiburg (1975), professor del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca i de la Facultat de Teologia de Catalunya, i rector de la Maioricensis Schola Lullistica. [+] Les sessions es realitzaran íntegrament en línia, a través de la plataforma Zoom.
Quarta sessió del curs Llegim Llull “Llibre d’Amic e Amat”

A càrrec de: Arnau Vives, doctorat a la UB recentment amb una tesi sobre la metàfora de l’amic i l’amat en l’obra de Ramon Llull; també estudia Jacint Verdaguer i Marià Manent. Actualment és professor associat a la UAB i secretari de la revista Llengua & Literatura de l’IEC. Participa en un projecte d’innovació docent a … Continua llegint «Quarta sessió del curs Llegim Llull “Llibre d’Amic e Amat”»
Narratives dissidents sobre el càncer
Dimarts dia 18 de gener de 2022 a les 19 h tindrà lloc la xerrada Narratives dissidents sobre el càncer, amb Caterina Riba (traductora d’Els diaris del càncer d’Audre Lorde). L’activitat serà en modalitat presencial a la llibreria drac màgic (Palma). Més informació i inscripcions: 971712717 o llibreriadracmagic@gmail.com