Presentació
El Gabinet d’Assessorament Lingüístic als Mitjans de Comunicació (GALMIC), amb el suport de la Universitat de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística, organitzà el V Seminari de Qualitat Lingüística als Mitjans de Comunicació: Els llibres d’Estil.
L’objectiu principal d’aquest seminari fou reflexionar a l’entorn dels llibres d’estil en els mitjans de comunicació audiovisuals. Se’n feu una definició, se’n descrigueren les funcions, i s’exposaren, a través de l’anàlisi de casos, diferents models de llibre d’estil dins els territoris de parla catalana i, també, el cas específic dels llibres d’estil de les Balears. Finalment, s’encetà un debat sobre quines són les perspectives de millora i ampliació dels llibres d’estil de les Illes.
Conferenciant
Rosa Calafat Vila
Rosa Calafat és especialista en l’anàlisi de textos produïts pels diferents sistemes de comunicació de masses: pragmàtica textual en un context de producció multilingüe. Destaquen els seus estudis sobre el català, el llatí i el castellà en sermons i documentació administrativa en el segle XVIII. Alguns dels seus estudis sobre el llenguatge de segona oralitat han estat premiats; destacant el llibre Per a un ús ètic del llenguatge (2010: Barcelona, Angle Editorial) on s’analitza el signe lingüístic en la seva estructura tridimensional: el ‘interpretamen’ o la inclusió de l’usuari en el marc de producció cultural.
Forma part del projecte de recerca FFI2009-14449-C02-01/TALL sobre l’estudi de “Comunitats locals d’enclavament: dinàmica de les llengües, cultura, processos sociolingüístics”. S’ha interessat també per l’estudi del terme en segona oralitat: la comunicació especialitzada. Semàntica i terminologia en el discurs de producció oral.
Ha dut a terme diverses jornades sobre Terminologia i serveis lingüístics (HUM2006-27383-E/TALL). Els seus estudis sobre aquest camp li han valgut reconeixements com el ser membre del Consell Assessor de mitjans de comunicació (CCMA) i la direcció del ‘Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears’.
Actualment és IP del projecte “Les gramàtiques bilingües i trilingües, llur vinculació amb Europa. L’ensenyament a Mallorca i Menorca als segles XVIII i XIX”, cofinançat parcialment per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, amb fons de la Llei de l’impost sobre estades turístiques ITS 2017-006 (PRD2018/03).
Vídeo