Giravolta poètica. Curs d’estiu

26, 27 i 28 de juliol de 2017

Qui no s’ha sentit alguna vegada encantat i atordit alhora en mirar una espiral voltant? Experimentam una sensació semblant la primera vegada que veiem un poema visual. Què és exactament aquesta creació híbrida? Pintura, disseny, fotografia, literatura? Situam la poesia visual en la frontera literària, amb arrels que conflueixen amb altres pràctiques artístiques i s’integren dins el que Nicholas Mirzoeff anomena “nova cultura”.


En el corpus teòric que envolta la poesia visual tenen un pes essencial els conceptes d’obra oberta (Umberto Eco) i de mort de l’autor (Roland Barthes). En efecte, la poesia visual reclama el que Enric Bou denomina “una nova operació de llegir” en la qual té cabuda la mirada del lector. Amb la cessió de l’espai interpretatiu, que esdevé lliure i raonat, el poema esdevé quelcom compartit entre creador i lector. La imaginació i el bagatge de l’espectador s’incorporen a l’artefacte artístic, que ara pot ser digerit d’una manera personal. Per això el poema visual pot ser una eina efectiva per apropar la poesia als alumnes i a nous lectors.

El propòsit d’aquest curs és, doncs, ser una porta d’introducció a la poesia visual des d’un eix teòric i un altre de pràctic. La primera part consta d’un tast de les poètiques visuals emergents en l’àmbit ibèric a partir de la segona meitat del segle XX fins a l’actualitat. Aquestes trajectòries artístiques donen compte de les diverses vies d’experimentació poètica (algunes obres s’acosten més a la pintura, d’altres a la fotografia) i de l’aplicació de diferents tècniques creatives: des del collage fins a l’escriptura ratllada, tot passant pel dibuix. També hi entren en joc els suports, perquè la pàgina no és l’únic espai on podem trobar el poema visual. En aquest sentit, Internet esdevé una eina clau per a la difusió de la poesia visual, la interacció amb el lector i la ruptura amb l’estaticisme de la pàgina. Pel que fa al vessant pràctic del curs, està pensat en format taller (un cop acabat el curs, s’haurà d’elaborar un treball senzill). L’objectiu de tot plegat és crear un espai de diàleg a partir de l’exposició d’experiències d’integració de la poesia visual en l’àmbit docent i promoure, així, noves idees per a la seva aplicació.

PROGRAMA

ARXIU FOTOGRÀFIC

Dates: 26, 27 i 28 de juliol de 2017
Horari: De les 9:00 a les 14:00
Durada: 25 hores (17 presencials i 8 de treball personal)
Lloc: Edifici Sa Riera, carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma.
Crèdits: 1 ECTS; 2,5 de lliure configuració de la UIB
Nombre d’hores de formació permanent del professorat: 17

COORDINACIÓ: M. Victòria Parra, doctoranda de la UIB i col·laboradora del grup de recerca LiCETC (amb el suport de Margalida Pons, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i membre de LiCETC).